Voor organisaties
Een pakkende vacaturetekst schrijven: 5 tips
Het schrijven van een goede vacaturetekst is een vak apart. En het werven van vrijwilligers is binnen dat vak misschien wel de allermoeilijkste opdracht! Daar moet je dus echt even goed voor gaan zitten. Gelukkig zien we wekelijks mooie matches ontstaan. De ervaring die we met de jaren hebben opgedaan, geeft ons een goed beeld van de Dit zijn wat ons betreft de ingredienten die een succesvolle vacaturetekst moet bevatten!
Tip 1: Besteed extra aandacht aan het intro
De titel en het intro zijn het eerste dat potentiële kandidaten van jullie vacature te zien krijgen. Het is daarom extra belangrijk dat ze duidelijk en pakkend zijn. Je wilt de lezer nieuwsgierig maken en zijn aandacht even vasthouden.
De titel
Bepaalde basisinformatie kun je in de titel achterwege laten: ‘vrijwilliger gezocht’ toevoegen is zonde van de ruimte, het feit dat je bericht op de vrijwilligersvacaturebank staat zegt al genoeg. De naam van de organisatie staat al op een andere plek, deze hoeft dus niet in de titel te worden benoemd. Wat vaak goed werkt, is een persoonlijke, concrete titel.
Dus niet “Maatje voor kind met handicap”, maar “wandelen met Lieve (8)”. En als het je dan ook nog lukt de potentiële kandidaat een goed gevoel te geven, dan ben je dicht in de buurt van de perfecte titel. Vergelijk bijvoorbeeld de titel “Vrijwilligers gezocht die kunnen klussen” met een veel kortere variant: “Kluskanjers gezocht!”
Het intro
De eerste woorden van jouw vacature zijn zichtbaar in het totaaloverzicht met alle vacatures. Je wilt dus dat dit een stukje tekst is dat de lezer prikkelt om de vacature te openen en verder te lezen. Naar welk talent ben je op zoek? Waarmee daag je de kandidaat uit? Of wat levert het hem – in niet-financiële zin – op om bij jullie te komen? Door iets positiefs te benoemen maar ook nieuwsgierig te maken naar meer informatie, heb je de beste kans op een lezer die besluit verder te klikken.
Tip 2: Voeg een goede foto toe
Tip 3: Geef voldoende informatie
Veelgestelde vragen: wees ze voor
Er is een aantal standaardvragen die je kunt vermijden door ze vooraf in de vacature duidelijk te benoemen. Denk aan:
- Gaat iemand alleen werken of juist in een team?
- Is er (tijdelijke) begeleiding?
- Welke tijdsinvestering wordt er verwacht? Gaat het om een paar uur per week of een paar uur per maand? Is flexibiliteit daarin mogelijk? Kan de vrijwilliger het werk op een dag of moment naar keuze inplannen?
- Is er sprake van een onkosten- of vrijwilligersvergoeding?
- Hoeveel medezeggenschap heeft de vrijwilliger?
Welk type vrijwilliger?
De potentiële vrijwilliger is in de vacaturebank op zoek naar een vacature die goed bij hem past. Gebruik daarom in je vacature ook woorden die het type mens omschrijven dat jij zoekt. Bijvoorbeeld een creatieveling, een dierenvriend of een handige harry. Je kunt ook aangeven of je iemand zoekt die met een bepaalde doelgroep kan werken, bijvoorbeeld mensen met een verstandelijke beperking, anderstaligen of kinderen. Wees duidelijk in je beschrijving, maar ook realistisch in wat je van een vrijwilliger wil vragen. Met te lange taak- of functieomschrijvingen schrik je veel potentiële vrijwilligers af.
Wat krijgt de vrijwilliger ervoor terug?
Verplaats je in de vrijwilliger: wat krijgt hij ervoor terug? Waarom zou diegene bij jou vrijwilligerswerk willen doen? Draag hierbij uit waar je trots op bent! Hebben jullie het gezelligste team? De lekkerste koffie? De beste begeleiding? Veel trainingsmogelijkheden? Beschrijf ook wat het werk zo leuk en betekenisvol maakt, breng het doél over op de potentiële vrijwilliger. Beter nog – vraag eens aan je huidige vrijwilligers wat hun motivatie is om dit werk te doen? Wat levert het hen op?
Houd het kort en krachtig
De meeste lezers hebben helemaal geen tijd en/of zin om hele lange vacatureteksten door te spitten. Geef dus voldoende informatie, maar houd je vacature zo kort en krachtig mogelijk. Gebruik tussenkopjes zodat de lezer de vacature makkelijk kan scannen.
Tip 4: Gebruik passende taal
Breng de lezer dichtbij: zorg ervoor dat je vaktaal vermijdt. Te ingewikkelde taal of termen die niet algemeen bekend zijn kunnen potentiële kandidaten afschrikken. Besteed tot slot aandacht aan correcte spelling, interpunctie en hoofdlettergebruik. Zo kom je professioneel over en leid je de lezer niet af van de inhoud van je vacature.
Tip 5: Genereer zo veel mogelijk aandacht
Breng de vacature dus ook vooral zelf onder de aandacht; deel de vacature via social media, hang op handige plekken een geprinte versie op, deel de vacature in je nieuwsbrief, vertel erover op feestjes en blijf dat doen totdat je jouw ideale vrijwilliger hebt gevonden.
Social media SPV
De vacatures die op de vacaturebank staan delen wij ook met regelmaat op onze sociale media. Daarnaast voeren we regelmatig campagnes om zoveel mogelijk vrijwilligers te werven. Like en deel onze berichten om een zo groot mogelijk bereik te creëren.
De Toren
Eens per twee weken beschikken wij in regiokrant De Toren over een pagina om vrijwilligerswerk uit te lichten. Heb je er interesse in op deze pagina je vacature promoten? Of jullie organisatie voor te stellen? Neem dan contact met ons op!